2009. október 6., kedd

GYermekalkotások Virtuális Múzeuma- Pályázat

Október 1-én küldtük be a Norvég Civil Alap harmadik körére pályázatunkat. No itt aztán valóban a teljes esélytelenség nyugalmával küldtük el az anyagot. Nem fog kárba veszni amit csináltunk, íme a részletek a pályázatból:

1 Mi az a konkrét probléma, amit meg akar oldani?
Egyesületünk Gyermekalkotások Múzeuma és Műhely létrehozását kezdeményezte, felvállalva a gyermekalkotások kulturális örökség védelmének feladatát. Az együttműködő intézmények, magánszemélyek gondozásában sok ezer darabos gyermekalkotás állomány van, melyeket már felajánlottak A Múzeum gyűjteménye számára. Problémát jelent számunkra ezek egységes digitalizált tárolása, bemutatása széles körben és a gyermekalkotások értékeit színvonalasan dokumentáló írások közzé tétele, mely széles nyilvánosságot állíthat a gyermekalkotások kulturális örökségvédelme mellé.
A gyermekalkotások múzeumának a virtuális forma, reális erőforrás feltételek mellett, jelentős előrelépést jelent. A portál kialakítása és építése során kialakíthatóak azok a keretek, melyek az alkotások megőrzésében, bemutatásában, gyarapításában, dokumentálásában. közgyűjteményi színvonalú kezelésében létfontosságú feladatok. és ezeket folyamatosan végezni kell a jövőben is. Az alkotások - amik eddig nem voltak bemutathatóak - bárki számára hozzáférhetően megjelennek. A Múzeum nem egyszerűen egy látványos Web galéria kíván lenni. Jeles kutatók tartoznak ( Molnár.V.József, Makoldi Sándor, Földi Péter, ) A Múzeumot működtetők soraiba, , akiknek életműve a gyermekalkotás tárgykörében ma országos, sőt nemzetközi léptékkel is jelentős. A portál alakításába tevékenyen vesznek részt, a felajánlott gyermekalkotások rendszeres értékelésével, állásfoglalásaikkal, megjelenő írásaikkal garantálják, hogy a gyermekalkotások bemutatása közgyűjteményi, múzeumi színvonalú.
Az Internetes portál annak, aki elfogadja a Múzeum vonatkozó adatvédelmi és szerzői jogi szabályait, hogy közvetlenül tölthessen fel információkat. Így olyan értékek is megőrződhetnek, amik a nagy fizikai távolságok, a mozgásukban vagy egyéb módon korlátozottságból fakadó hátrányok miatt nem lennének megoldhatóak.

. A projekt főbb lépései és tevékenységek
I. Ismeretterjesztő, népszerűsítő tevékenység (kiadványok) a gyermekalkotások muzeális gyűjteményéről és a virtuális megjelenésről
II. Internetes portál kiépítése
1. Arculat - Web grafikai munka. Alapja a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán 2008-ban Hauszmann díjat nyert diplomamunka:
Gyermekalkotás Múzeum terv.
2 Tartalomtervezés, fejlesztés
 Adatbázis tervezése
 Közhasznú szolgáltatások
 Szolgáltatások a fenntarthatóság finanszírozásához
 Interaktív szolgáltatások
 Adat- és szerzői jog védelme
 Statisztikák, elemzések
3 A portál beüzemelése
 Funkciók tesztelése
 Adatgyűjtés, digitalizálás, archiválás
 Adatok feltöltése
Közösség építés az önkéntesek, támogatók, érdeklődők körében.

Október 12
után derül ki, hogy maga az ötlet támogatott-e. Ha igen, akkor bekerülnénk abba a 200-as top listába akik közül talán 40 pályázat valóban támogatott lesz. Ha friss infó van írunk róla. Addig inkább megcsináljuk amire erőforrásunk adódik. A pályázati siker sok dolgot hozna előbbre és színvonalasabban lehetne pl tárolni stb. Addig marad a kis lépések taktikája.

Nincsenek megjegyzések: